پایگاه خبری تحلیلی تیتر فرهنگی

کاغذ ایرانی به درد کتاب‌های عمومی می‌خورد؟

ناشران از کیفیت و قیمت مناسب استقبال می‌کنند اما معتقدند کاغذ ایرانی فقط به درد چاپ کتاب‌های تاریخ ‌مصرف‌دار و درسی می‌خورد؛ نه کتاب‌های عمومی با ماندگاری بالا.

به گزارش تیتر فرهنگی: تا به امروز کاغذ تحریر مصرفی ایران در حجم قابل توجهی از کشورهایی چون اندونزی و هند وارد شده است اما اخیرا در جشن خودکفایی تامین کاغذ برای تولید کتاب های درسی، مسئولان بار دیگر بر ضروت و برنامه‎‌های خودکفایی کاغذ در دولت سیزدهم تاکید کردند.

یکی از اظهارات مطرح شده در آن مراسم، این بود که مازاد کاغذ صرفی در تولید کتاب‌های درسی، ماهانه و در نوبت‌های ۱۰۰۰ تُنی در اختیار ناشران قرار می‌گیرد تا بتوانند کتاب‌های عمومی را نیز با کاغذ تولید داخل چاپ و منتشر کنند؛ این در شرایطی است که ناشران می‌گویند کاغذ ایرانی تنها به درد تولید کتاب‌های تاریخ مصرف‌دار (درسی) که تنها در طول سال تحصیلی قابل استفاده است می‌خورد، نه کتاب‌های عمومی. با این اوصاف، تکلیف توزیع ۱۰۰۰ تُنی کاغذ ایرانی در بازار نشر و انتخاب ناشران در نوع کاغذ چه می‌شود؟

کاغذ ایرانی ماندگار نیست

مهدی حسین‌زادگان مدیر داخلی نشر ققنوس نیز در خصوص میزان استقبالش از مصرف کاغذ تولید کارخانه‌های داخلی نظر مشابهی دارد، اما عامل گرانی و فشارهای اقتصادی را تعیین کننده می‌داند.

وی در این‌باره به تیتر فرهنگی گفت: هم‌اکنون ناشران به دلیل تفاوت قیمت مجبور هستند از کاغذ تولید داخل استفاده کنند اما من در شرایط عادی رغبتی به مصرف کاغذی که کارخانه‌های داخلی تولید می‌کنند، ندارم چون کیفیت مناسبی ندارد.

حسین‌زادگان اضافه کرد: کاغذ ایرانی برای تولید کتاب‌های عمومی و ماندگار، مناسب نیست و نشر ققنوس برای تولید کتاب‌های دانشگاهی و تاریخ مصرف‌دار از کاغذ تولید داخل استفاده می‌کند.

مدیرمسئول نشر ققنوس همچنین با اشاره به شرایط نامطلوب بازار کتاب در ماه‌های اخیر، گفت: فارغ از مساله‌ی کاغذ، با رویکرد کنونی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، چاپ و نشر کتاب کندتر شده و این امر به کسادی بیشتر فرهنگ و کتاب می‌انجامد.

از کیفیت و قیمت مناسب استقبال می‌کنیم اما…

اعظم کیان‌افراز مدیرمسئول انتشارات افراز که به‌ گفته‌ی خودش هم‌اکنون از کاغذ اندونزی برای تولید و انتشار کتاب‌های عمومی استفاده می‌کند، باور دارد که ناشران نیز مایل هستند که از کاغذ تحریر ایرانی استفاده کنند تا به‌گونه‌ای از کارگران و تولیدات داخلی حمایت کنند، اما درواقع میزان استقبال ناشران از مصرف کاغذ داخلی به کیفیت و قیمت آن محصول بستگی دارد.

وی در این‌باره گفت: کتاب، ماندگارترین محصول فرهنگی است و باید با کاغذ با کیفیت تولید شود؛ درواقع کاغذی برای تولید کتاب عمومی و ماندگار مناسب است که کرک زیادی نداشته باشد و جوهر رویش پخش نشود و به‌مرور نوشته‌هایش کم‌رنگ نشود، ضایعاتش زیاد نباشد و از همه مهم‌تر مخاطب آن نوع کاغذ را از لحاظ وزن و کیفیت چاپ نوشته روی آن و… انتخاب کند.

مدیر مسئول انتشارات افراز با تاکید بر این نکته که اگر کتاب عمومی با کاغذ بی کیفیت منتشر شود، خریدار و خواننده نخواهد داشت،  بیان کرد: ازطرفی با توجه به اینکه در حال حاضر به‌خاطر تیراژ پایین، چاپ اکثر کتاب‌ها به‌صورت دیجیتال انجام می‌شود و در دستگاه دیجیتال هر کاغذی را به‌راحتی نمی‌‌توان استفاده کرد، کیفیت کاغذ تولید داخل از این نظر هم مهم است.

او تاکید کرد: به‌هرحال اگر کیفیت کاغذ تولید داخل خوب باشد و استانداردهای لازم را داشته باشد و نیز قیمت مناسبی داشته باشد تا در این شرایط اقتصادی کتاب با قیمت مناسب‌تری دست مخاطب برسد، بدیهی است که ناشران عمومی هم از کاغذ تولید کشور استفاده خواهند کرد.

نسبت نیاز با توان تولید

رئیس اتحادیه فروشندگان کاغذ و مقوای تهران در گفت‌وگو با تیتر فرهنگی، با اشاره به اینکه کاغذ ایرانی، مناسب تولید کتاب‌های درسی است، توان تولید داخلی کاغذ را نسبت به نیاز کشور به کاغذ تحریر، پایین و غیر قابل رقابت با کشورهایی نظیر چین و کرده خواند.

وی در این باره گفت: مصرف کاغذ تحریر کشور سالانه ۲۲۰هزار تن برآورد می‌شود، این در صورتی است که کارخانجات داخلی قول داده‌اند که در آینده نزدیک ۸۰ هزار تن کاغذ تحریر تولید کنند. بنابراین کشور ما مجبور است که همچنان واردات کاغذ تحریر داشته باشد.

نیکدل بیان کرد: ما تمایل داریم که چاپخانه‌داران از تولیدکنندگان داخلی حمایت کنند، اما تولیدکنندگان داخلی در زمینه تولید کاغذ و مقوا ایندربرد پاسخگوی نیاز مصرف‌کنندگان نیستند. من چاپخانه ای را می‌شناسم که مصرف انواع کاغذش در ماه  بالای ۱۰۰۰ تن است ولی پنج تن هم از کاغذ داخلی استفاده نمی‌کند؛ چون کاغذ و مقوای داخلی کیفیت خوبی ندارد.

رئیس اتحادیه فروشندگان کاغذ و مقوای تهران در مقایسه‌ی قیمت کاغذ تحریر داخلی و وارداتی در بازار نیز توضیح داد: قیمت کاغذ داخلی تقریبا ۲۵ درصد از قیمت کاغذ وارداتی پایین‌تر است؛ به‌طوری که هر بند کاغذ تحریر خارجی با قیمت یک میلیون و ۲۵۰هزار تومان و هر بند کاغذ تحریر داخلی با قیمت یک میلیون تومان خرید و فروش می‌شود.


نظر شما درباره این مطلب

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

نظرات ارسال شده بعد از تایید، منتشر خواهند شد.