مارو در شبکه های اجتماعی دنبال کنید
نویسنده مجموعه داستان «باد مرگ» گفت: بسیاری از ناشران مستقل یا در آستانه تعطیلی یا در مرز ورشکستگیاند.
سروش مظفرمقدم، نویسنده و منتقد ادبی در گفتوگو با تیتر فرهنگی؛ وضعیت بازار کتاب را به دلیل گرانی نرخ کتاب را ناامیدکننده خواند و پایین آمدن فروش نمایشگاه کتاب تهران را گواهی بر شرایط نامناسبت بازار کتاب دانست.
وی گفت: اگر «نسبتسنجی» نکنیم، نمایشگاه کتاب چه امسال و چه در سالهای گذشته، امیدبخش نبوده است؛ بهطوری که میزان فروش کتاب هر روز و هر سال پایینتر آمده است. بگذریم که بخش قابل توجهی از آمارهای فروش، مربوط به کتب کمک درسی، کتب مذهبی و … میشود که این ارقام ربطی مفهوم مطالعه ندارند.
نویسنده مجموعه داستان «باد مرگ»، شرایط کار برای ناشران مستقل را سخت خواند و افزود: گذشته در وضعیت موجود بازار کتاب، بسیاری از ناشران مستقل یا در آستانه تعطیلی یا در مرز ورشکستگی کامل قرار دارند.
وی ادامه داد: بنابرین نمیشود آمارهای اعلام شده را امیدبخش تلقی کنیم. زمانی که آماری واقعی و به تفکیک موضوع منتشر شود، میتوانیم به جمعبندی درستی برسیم. مضاف بر اینکه امروزه کتاب بدل به کالایی «لوکس» شده است.
مظفرمقدم گفت: قشر فرهیختهی جامعه، که عمدتا جوانان و دانشجویان هستند، نمیتوانند چون گذشته کتاب بخرند. اوضاع بدِ معیشتی و اقتصادی جامعه هم مزید بر علت شده که دل و دماغی برای طبقه روشنفکر جامعه باقی نگذاشته است.
نویسنده کتاب «بادها و برگها» در پاسخ به این پرسش که چگونه میتوان از کتابخوانهای حرفهای حمایت کرد، اظهار کرد: حقیقتا برای حمایت از کتاب و کتابخوانی باید سیاستهای کلی تغییر کند. یعنی کل ساختار فرهنگی غلط کشور متحول شود.
وی ادامه داد: نمیتوان به امید بهبود اوضاع ماند؛ در حالیکه محدودیتها، خطوط قرمز، سیاستهای تورمی، ممیزی و عدم حمایت از ناشران مستقل و مولفان آثار هنری و فرهنگی کماکان ادامه دارد. بناییبراین در این زمینه با گفتار درمانی و خوشبینی کاذب کاری از پیش نمیرود.
مظفرمقدم افزود: تصور من براین است که برای تغییر و تحول این وضعیت آشفتهی فرهنگی باید همهچیز از بنیان تغییر کند؛ چراکه شرایط کنونی به مصداق بیت معروفِ «خانه از پای بست ویران است/ خواجه در فکر نقش ایوان است» شده است.
وی افزود: حمایت از مولف و ناشر و قشر کتابخوان نیاز به رفتاری عملی و موثر دارد. رفتاری که به کژکاریها و سیاستهای ناسبخردانهی دهههای اخیر پایان دهد. این مهم ممکن نیست مگر با تغییرات عمده و معنادار.