مارو در شبکه های اجتماعی دنبال کنید
مدیر نشر ارمغان طوبی عرضه تخفیف کتاب از سوی برخی کتابفروشیها در مقابله با نمایشگاه را نوعی خودکشی میداند.
تیتر فرهنگی-علی حاجیتقی، مدیر انتشارات «ارمغان طوبی»: مسئلهای که این روزها و همزمان با برگزاری نمایشگاه کتاب تهران شاهد آن هستیم حرکت برخی کتابفروشان با ارائهی تخفیف کتاب ۲۰ درصدی در مقابله با فروشهای نمایشگاهی است. در این که برپایی نمایشگاه مخالفان و منتقدان دارد که معتقدند فروشهای نمایشگاهی به بازار کتاب فروشان و موزعان ضربه میزند، شکی نیست اما به زعم من چنین مواجههای از سوی کتابفروشان؛ آن هم در شرایط اقتصادی موجود، حکم نوع خودکشی را دارد!
در نظر داشته باشید که کتابفروش کتاب را با ۲۵ و نهایتاً ۳۰ درصد تخفیف (از مبلغ پشت جلد) خریداری میکند و هزینههای جاری کتابفروشی نیز حداقل ۵ درصد از این مبلغ را به خود اختصاص میدهد. در این شرایط، متحمل شدن ارائه تخفیف ۲۰ درصدی به مشتریان و اشباع ظرفیت خرید شهرها در این ایام، چه معنایی دارد؟ چرا صبر نمیکنند که نمایشگاه به پایان برسد و در فرصت دیگری اعلام تخفیف نمیکنند تا از ظرفیتهای جدید خرید کتاب بهرهمند شوند؟

از سوی دیگر باید پرسید مگر چنین اقداماتی از سوی کتابفروشان، چقدر میتواند در برابر برگزاری نمایشگاه موثر باشد و به جذب مخاطب برای کتابفروشیها بینجامد؟ آیا با عرضه تخفیفهای ۲۰ درصدی، میتوان با فروش نمایشگاهی که امسال علاوه بر شکل حضوری و فیزیکی، در شکل مجازی نیز برقرار است، رقابت کرد؟ آیا در شرایطی که برگزارکنندگان با صرف بودجههای کلان و تزریق بنهای خرید کتاب، امکان دریافت کتاب مقابل در منزل بدون پرداخت هزینهی ارسال را برای مخاطبان فراهم آورده است، اقدام برخی کتابفروشان که حتی شرایط معمولی نیز با مشکلات اقتصادی مواجهاند، منطقی است؟
بهشخصه معتقدم یک کتابفروشی با تعداد عناوین محدود (در مقایسه با گستره عناوین عرضه شده در نمایشگاه) نمیتواند با نمایشگاه کتاب تهران رقابت کند. اگر هم تنها بحث ترویجی و فرهنگسازی مطرح است که هدفش تشویق مردم به خرید از کتابفروشیها باشد هم احتمال چشمپوشی مشتریان از فرصت نمایشگاه چندان نیست.
نکته بعدی این است که چرا کتابفروشان برای مقابله با اقدام ناصحیح نمایشگاه کتاب، دست به کار نادرستتری میزنند؟ البته شاید ارائه چنین تخفیفی برای برخی از کتابفروشیهای بزرگ که امکان جبران خسارت و کسب درآمد را از محل فروش اقلام غیرکتابی دارند، ممکن باشد اما آنها با ارائه تخفیف به بازار کتابفروشیهای کوچکتر که امکان ارائه تخفیف را ندارند، لطمه میزنند. بنابراین از همکاران خودم خواهش می کنم صبور باشند و از رقابت بیهوده با نمایشگاه و رقابت نابرابر با یکدیگر بپرهیزند تا در فرصت مناسب بشود فکری اساسی برای معضلاتی چون برگزاری نمایشگاه به تین شکل و تاثیرات منفی آن بر صنعت نشر کرد.