پایگاه خبری تحلیلی تیتر فرهنگی
تذکر یک ناشر به مسئولان برگزاری نمایشگاه‌های کتاب؛

برای کتابفروشی‌ها رقیب نتراشید/ وظیفه ارشاد بنگاه‌داری نیست!

مدیر نشر علوم دانشگاهی به مسئولان برگزاری نمایشگاه‌های کتاب تذکر داد که همزمان با شروع سال تحصیلی دانشگاه‌ها، برای کتابفروشی‌ها رقیب نتراشند.

تیتر فرهنگی: دقیقا ۳۶ سال از برگزاری اولین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران می‌گذرد و وزارت ارشاد بعد از وقفه‌ای چندسال، درحال برگزاری هجدهمین نمایشگاه کتاب تبریز است؛ نمایشگاهی که پیش‌تر جمعی از ناشران تبریزی، برگزاری آن را ناپخته و عجولانه توصیف کرده بودند.

محمدتقی عرفانپور، یکی از ناشران کتاب‌های دانشگاهی (همانند تعداد قابل توجهی از همکارانش) در این نمایشگاه شرکت نکرده، زیرا معتقد است برگزاری نمایشگاه‌ها با سیاق و برنامه‌ریزی تعیین شده، حکم رقیب تراشیدن برای کتاب‌فروشی‌ها را دارد.

مدیر نشر علوم دانشگاهی در این‌باره توضیح داد: شروع سال تحصیلی یکی از بهترین فرصت‌ها برای رونق‌بخشی به کتاب‌فروشی‌ها است؛ مردم و اهالی فرهنگ با شروع سال تحصیلی فرصت را غنیمت شمرده و به بازار کتاب می‌روند تا کتاب‌های مد نظرشان را تهیه کنند.

وی افزود: در این شرایط، مسئولان امر نمایشگاهی را برگزار می‌کنند تا مردم با مراجعه به آن کتاب‌هایی را که کتاب‌فروشی‌های استان برای این فصل تهیه و تدارک دیده‌اند تا در این فصل بفروشند و درآمدی داشته باشند، با تخفیف ۳۰درصدی بخرند و بودجه خریدشان تمام شود!

عرفان‌پور بیان کرد: دومین مسئله درباره نمایشگاه کتاب استانی تبریز این است که مسئولان برای برگزاری نمایشگاه از ناشران و کتاب‌فروشان تبریزی مشورت نگرفته‌اند؛ در واقع اختیار کار کاملا در دست خانه کتابی است که به نظر من صلاحیت برگزاری نمایشگاه را ندارد.

نمایشگاه‌های کتاب در ایران، نمایشگاه نیستند!

وی ادامه داد: اساسا آنچه تا به امروز با عنوان نمایشگاه کتاب در ایران برگزار شده، نمایشگاه نبوده است. درواقع ما تا به امروز ۳۴ دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران و تعداد زیادی نمایشگاه استانی داشته‌ایم که هرگز به معنای واقعی نمایشگاه کتاب نبوده‌اند. چیزی که داریم؛ تنها نمایش (شو) کتاب در چهارچوب یک بساطی بزرگ است.

مدیر نشر علوم دانشگاهی با انتقاد نسبت به رواج کتابسازی در نمایشگاه‌ها، گفت: زمانی که یک کتاب همزمان روی پیشخوان ۳۰ غرفه نمایشگاهی دیده می‌شود، یعنی آنچه برگزار می‌شود، نمایشگاه نیست.

عرفان‌پور اضافه کرد: نمایشگاه باید صرفا محلی برای معرفی کتاب‌ها باشد و فروش کتاب در آن صورت نگیرد. این چیزی است که ما در نمایشگاه کتاب فرانکفورت و سایر نمایشگاه‌های معتبر بین‌المللی می‌بینیم.

گزینش کتاب برای عرضه در نمایشگاه غیرقانونی است

وی با اشاره به فرآیندهای برگزاری نمایشگاه‌‌های کتاب، از جمله نمایشگاه تبریز، بیان کرد: ممیزی کتاب‌ها برای عرضه در نمایشگاه، جدیدترین شاهکار برگزارکنندگان نمایشگاه‌های کتاب در کشورمان است. خانه کتاب می‌خواهد منطبق با سلیقه‌های فردی، صلاحیت کتاب‌هایی را که قبلا مجوز چاپ و انتشار گرفته‌اند، بررسی کند تا ببیند آن کتاب مجاز به عرضه در نمایشگاه کتاب است یا نه؟

این ناشر افزود: جامعه قوانین، آیین‌نامه‌ها و ضوابط مشخص و تعریف‌شده خودش را دارد. همه افراد جامعه باید تابع مقررات اجتماعی باشند و به قانون عمل کنند. با این حساب، بررسی صلاحیت کتاب‌های مجاز برای عرضه در نمایشگاه ۱۰۰ درصد غیرقانونی است.

عرفانپور گفت: در این شرایط، قطعا هیچ ناشر معتبری در نمایشگاه‌های کتاب (نظیر نمایشگاه استانی تبریز) شرکت نمی‌کند؛ چون ناشران معتبر حاضر نیستند که کتاب‌هایشان را با ۴۰درصد تخفیف در اختیار خانه کتاب بگذارند تا آن نهاد که صلاحیت فروش کتاب را ندارد، آثارشان را بفروشد.

به اعتقاد او؛ خانه کتاب با بررسی صلاحیت کتاب‌های مجاز برای ورود به نمایشگاه کتاب، سعی می‌کند روند مطالعه مخاطبان را به سمت‌و‌سویی از قبل تعیین‌شده ببرد.

وی افزود: بنابراین مخاطبان از خرید آثار معتبر علمی و ادبی محروم می‌شوند و مردم با پولشان آثار کتابسازی شده را می‌خرند. این مساله باعث می‌شود مردمی که به‌مرور متوجه می‌شوند حق انتخاب ندارند، دیگر از نمایشگاه‌های کتاب بازدید نکنند.

مدیر نشر علوم دانشگاهی اضافه کرد: البته همچنان بخشی از بودجه دولت برای برگزاری نمایشگاه‌های مذکور صرف خواهد شد و از افرادی که نباید حمایت شوند، حمایت میشود.

وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نباید بنگاه‌داری کند

عرفانپور گفت: نکته حائز توجه دیگر دخالت بی‌جای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در کار خرید و فروش کتاب است. در واقع این وزارتخانه به ناشران می‌گوید کتابهای‌تان را به دست خانه کتاب بسپرید تا آن نهاد کتاب‌هایتان را بفروشد و سهم شما را از فروش کتاب‌ها بدهد. این نوعی بنگاهداری است.

وی افزود: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نباید بنگاه‌داری کند و این ناشران هستند که اطلاعات کاملی درباره کتاب‌ها دارند و می‌توانند این اطلاعات را در فضای نمایشگاهی به مخاطبان خود منتقل کنند. اما کارمندان وزارت ارشاد اشرافی به محتوای کتاب‌های تولیدی ناشران ندارند.

مدیر نشر علوم دانشگاهی بیان کرد: مسئله بعدی محدودیت ارایه کتاب‌های تولیدی ۴سال اخیر به نمایشگاه استانی است! مسئولان این تصمیم را گرفته‌اند، اما به راستی حوزه ادبیات و علوم انسانی فراموش شدنی و مردنی نیستند.

وی ادامه داد: مسئولان امر توجه کنند که هر نمایشگاه کتابی باید با هدف تقویت کتاب‌فروشی‌ها و استحکام رابطه مردم و کتاب برگزار شود. مردم ما از کتاب فاصله گرفته‌اند و این باعث شده که جامعه با بحران‌های جدی و مسائل مختلفی مواجه شود.

عرفانپور در پایان بهترین موضع را موضع همکارانش در تبریز دانست و از آن‌ها تقدیر و تشکر کرد.


نظر شما درباره این مطلب

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

نظرات ارسال شده بعد از تایید، منتشر خواهند شد.