مارو در شبکه های اجتماعی دنبال کنید
مدیرعامل آژانس پل فعالیت بخش بینالملل و انتخاب میهمان ویژه نمایشگاه کتاب تهران را شوآفهای تبلیغاتی خواند که بیشتر به شوخی میماند.
مجید جعفری اقدم، مدیرعامل آژانس ادبی و ترجمه پل در گفتوگو با پایگاه تیتر فرهنگی، درباره برخی اخبار سیوسومین نمایشگاه کتاب تهران؛ ازجمله اعلام نام کشور قطر بهعنوان میهمان ویژه این دوره، اظهار کرد: همه میدانیم که اعلام کشور میهمان ویژه در فاصلهی ۱۰ روز مانده به آغاز نمایشگاه کتاب تهران، چیزی در حد یک شوخی است.
وی با اشاره به بیثمر ماندن مذاکرات برای حضور ویژه ترکیه در این نمایشگاه، توضیح داد: البته سال گذشته در فلوشیپ استانبول مذاکراتی با مدیران وزارت فرهنگ کشور انجام شد؛ اما اینکه چرا این اتفاق نیفتاده، دلیلش را نمیدانم. شاید ترکیه انصراف داده و یا مدیران حال حاضر خانه کتاب در جریان آن توافقات نبودهاند.
میهمان ویژه شدن آدابی دارد!
جعفریاقدم با بیان این مطلب که میهمان ویژه بودن در یک نمایشگاه، شرایط و آداب خاصی دارد و تنها به اعلام اسم یک کشور و ایجاد یک غرفه به نام آن کشور، محدود نمیشود، گفت: اینکه صرفا از سفارتخانه یک کشور، چند نفر بیایند و آثاری را به نمایش بگذارند، به منزله میهمان ویژه بودن نیست. این کار را هر سال، کشورهای زیادی انجام میدهند؛ اما مساله این است که نه قطر و نه هیچ کشور دیگری نمیتواند ظرف ۱۰ روز، اقدامات لازم را برای میهمان ویژه بودن انجام دهد.
وی با اشاره به دورههای پیشین نمایشگاه تهران، خاطرنشان کرد: البته حتی در دورههایی که وقت کافی وجود داشته نیز مورد چندان قابل دفاعی نداشتیم. مثلا یکی از میهمانان ویژه نمایشگاه تهران، کشور صربستان بود که در آن سال، هیچ ناشری از آن کشور در نمایشگاه حاضر نشد.
مدیرعامل آژانس پل ادامه داد: فقط یکی از مسئولان صربستان آمد و با مسئولان نمایشگاه عکس گرفت؛ وگرنه کل فعالیت آنها در حد اقداماتی معمولی بود که از سوی رایزنی فرهنگی این کشور در ایران انجام شد.
نمایشگاه کتاب تهران هیچوقت میهمان ویژهای نداشته است
وی با تاکید بر این نکته که از نظر او نمایشگاه کتاب تهران در طول تمام سیوچند سال برگزاری، هرگز میهمان ویژهای نداشته که بهشکل قاعدهمند و استاندارد در نمایشگاه حضور و فعالیت داشته باشد، گفت: تنها تفاوت میهمان ویژه و سایر کشورهای حاضر در بخش بینالملل این است که غرفه نسبتا بزرگتری را در اختیار میگیرد؛ حالا چند نشست و دیدار هم به فهرست فعالیتهایش اضافه میکنند!
جعفریاقدام توضیح داد: میهمان ویژه باید چکیدهای از قالبیتهای نشر کشور خود را در نمایشگاه میزبان، عرضه کند؛ از معرفی نویسندگان و کتابهایشان گرفته، تا معرفی ظرفیتهای صنعت نشر و بسترسازی برای ایجاد تعامل و همکاری میان ناشرانش با ناشران کشور میزبان.
وی اضافه کرد: حداقل کاری که باید انجام دهد این است که ناشران کشور میزبان را با ناشران خود و فرایندهای انتشار کتاب در آن کشور، آشنا کند که امکان همکاری برای آنها در آینده وجود داشته باشد. اما همانطور که گفتم؛ چنین اقداماتی نیازمند برنامهریزیهای هدفمند است که طبیعتا طی ۱۰ روز محقق نمیشود.
اقدامات در حد شوآف
مدیرعامل آژانس پل درباره مجموعه فعالیتهای بخش بینالملل نمایشگاه تهران، گفت: سابقه نشان داده بخش بینالملل نمایشگاه کتاب تهران، تنها عنوان «بینالملل» را یدک میکشد! بنابراین به نظر من همانقدر که فعالیت این بخش در مقایسه با فعالیتهای بینالمللی نمایشگاههای معتبر کتاب در جهان در حد یک شوخی است، انتخاب و معرفی میهمان ویژهاش نیز شوخی است.
وی افزود: همدیگر را گول نزنیم! آمدن چند فروشنده از کشورهای عربی، کشورهایی چون افغانستان و… یا حتی کشورهای غربی که نمایندگان ایرانی کتابهاشان را در نمایشگاه به فروش میرسانند، به منزله حضور و مشارکت کشورهای خارجی در نمایشگاه کتاب تهران نیست. این اتفاقات هرگز در تعریف فعالیتهای بینالمللی نمیگنجد.
جعفریاقدم با بیان اینکه نمایشگاه کتاب تهران را نمیتوان بینالمللی خواند، توضیح داد: اقدامات این بخش همیشه در حد شوآف و تبلیغات است. وقتی بینالمللی خواهد بود که ناشران از اقصینقاط جهان در سالن رایت آن حضور پیدا کنند و با ناشران ایرانی برسر مبادله رایت، وارد بحث و مذاکره شوند.
وی ادامه داد: در چند سال آخر از برگزاری که منتهی شد به شیوع کرونا، چند نوبت توانستیم برگزارکنندگان نمایشگاه را مجاب کنیم تا در کنار مدیران و روئسای نمایشگاههای خارجی، هزینه حضور چند ناشر خارجی در فلوشیپ نشر ایران را نیز تقبل کنند. مثلا در دوره سیودوم، ناشرانی از کشورهای صربستان، ترکیه و آذربایجان به نمایشگاه آمدند.