پایگاه خبری تحلیلی تیتر فرهنگی

صنعت چاپ و بحران نیروی انسانی/ +گزارش ویدئویی

نبود ظرفیت آموزشی لازم صنعت چاپ را با بحران تربیت نیروی متخصص رو‌به‌رو کرده است، بحرانی که آینده این صنعت را تهدید می‌کند.

به گزارش تیتر فرهنگی؛ امروزه صنعت چاپ و بسته‌بندی، یکی از کلیدی‌ترین و پرکاربردترین صنایع در جهان به‌شمار می‌آید و ماشین‌آلات و تجهیزات چاپ، روز‌به‌روز در حال تحول و بهینه‌سازی‌اند. با این حساب، صنعت چاپ ایران برای توسعه، علاوه‌بر نوسازی ماشین‌آلات و تجهیزات، دغدغه‌ی دیگری را هم دارد: «آموزش نیروی متخصص» ؛ دغدغه‌ای که به گفته‌ی صنعتگران چاپ، به بحرانی مخاطره‌آمیزی تبدیل شده که آینده این صنعت را تهدید می‌کند.

چندی پیش مدیرعامل چاپ هودیس پارس، در سرمقاله پایگاه خبری تحلیلی تیتر فرهنگی، خلاء آموزش و تربیت نیروهای انسانی متخصص را یکی از مهمترین معضلات صنعت چاپ خواند که باید هرچه زودتر فکری به حال آن کرد.

امیرهومن محمدی بر ضرورت حمایت‌های مالی دولت و همکاری تمام نهادها، تشکل‌ها و اتحادیه‌های فعال برای دعوت از اساتید داخلی و حتی خارجی تاکید کرد و افزود: باید بپذیریم که دیگر دوره‌ آموزش‌های استاد-شاگردی سرآمده است.

او در ادامه نوشته است: با توجه به سرعت بالای تحول‌ در دانش و تکنولوژی‌های چاپ، شک نداشته باشید اگر برای پرکردن این خلاء اقدامی صورت نگیرد، آینده ناگواری برای این صنعت و فعالان آن رقم خواهد خورد.

مدیر چاپ طلایه مرجان هم سنتی اداره شدن چاپخانه‌ها را محصول کمبود تخصص و نیروی انسانی ماهر در چاپخانه‌ها دانست و گفت: تعداد نیروی انسانی زبده و متخصص در این صنعت انگشت‌شمار است.
علی مخزن در تشریح معضل آموزش چاپ، عنوان کرد: تا این لحظه برای تربیت نیروی انسانی ماهر در صنعت چاپ و بسته‌بندی در ایران مرکز دائمی نداشته‌ایم. البته که دانشگاه چاپ هست اما پاسخگوی نیاز تمام چاپخانه‌ها و همه داوطلبان در این صنعت نیست.

مدیر فروش شرکت نقشینه چاپ تبریز نیز با صحه گذاشتن بر بحران کمبود نیروی انسانی متخصص چاپ، مبانی آموزشی در رشته دانشگاهی چاپ را برای اشتغال فارغ‌التحصیلان در مجتمع‌های چاپی، ناکافی و ناکارآمد خواند و در گفت‌وگو با تیتر فرهنگی، اظهار کرد: در آنجا هم مباحث کاربردی و به‌روز صنعت چاپ و بسته‌بندی را که مدنظر ما در این صنف است، آموزش نمی‌دهند.

علی‌ یزدان‌دوست همچنین از معضل دیگری پرده‌برداشت که به‌دلیل بروز رفتارهای غیرحرفه‌ای از سوی برخی از شرکت‌ها فعال در صنعت چاپ رخ می‌دهد. وی توضیح داد: چاپخانه‌ها غالبا ناچارند نیروی کار مورد نیاز خود را طی ۵ الی ۱۰ سال آموزش بدهند تا به تخصص لازم دست پیدا کنند، اما با تاسیس مجتمع‌های جدید‌ و ارائه پیشنهاد‌های وسوسه‌برانگیز مالی، آن‌ها را از دست می‌دهند.

مدیرعامل مجتمع چاپ طلایی نیز به همین معضل اشاره کرد و گفت: در حال حاضر چاپخانه‌ها ناچار به جذب نیروی کار آموزش‌ندیده هستند و تلاش می‌کنند تخصص لازم را به صورت تجربی به آن‌ها انتقال دهند. آن‌ها را در ایام کم‌کاری در چاپخانه مشغولشان می‌کنند تا در فصل پرکاری از آن‌ها بهره ببرند؛ اما متاسفانه چاپخانه‌های دیگر با پیشنهاد مالی یکی-دو میلیون بیشتر، آن‌ها را جذب می‌کنند.

عمده‌ی فعالان صنعت چاپ و بسته‌بندی معتقدند معضل آموزش نیروی متخصص، باید با مشارکت بخش خصوصی و دولتی رفع شود. در این میان، مدیرعامل چاپ کیاما در گفت‌وگو با تیتر فرهنگی، پیشنهاد داد تا مجتمع‌ها و چاپخانه‌ها برای ارتقاء آموزش چاپ، از خدمات واحدهای آموزشی پشتیبانی کنند.

علی‌اصغر کیایی نقصان آموزش نیروهای متخصص چاپ را مستلزم سرمایه‌گذاری بخش خصوصی، اهتمام ویژه هنرستان‌ها و دانشگاه‌ها دانست و گفت: چاپخانه‌ها می‌توانند نیروهای خود را برای گذران دوره‌های آموزشی و تربیت نیروی متخصص چاپ بورسیه کنند تا این فرآیند برای مراکز آموزشی و دانشجویان توجیه اقتصادی داشته باشد.

عقد تفاهمنامه آموزشی میان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و دانشگاه امیرکبیر، یکی از اقدامات صورت گرفته در ماه‌های اخیر بوده که اواخر سال ۱۴۰۱ با هدف رفع معضل نیروی انسانی متخصص صورت گرفت.

محمد بیطرفان، رییس انجمن علمی فناوری چاپ ایران درخصوص مواد این تفاهمنامه که ناظر بر ایجاد گرایش‌ها و رشته‌های مختص چاپ در گروه‌های آموزشی مختلف و ایجاد انستیتوی تخصصی چاپ در دانشگاه امیرکبیر است، ابراز امیدواری کرد؛ برنامه‌ای که در بهترین حالت از بهمن‌ماه سال جاری و آغاز نیم‌سال دوم تحصیلی، امکان تحقق خواهد داشت.
فرهنگ نصیحی، رییس پارک علم و فناوری دانشگاه امیرکبیر نیز با تایید این مساله، به تیتر فرهنگی گفت: صنعت چاپ به رشته‌های دانشگاهی مختلفی نظیر پلیمر و شیمی نیاز دارد و نقش رشته‌های مکانیک و برق هم در زمینه تجهیزات آن پر رنگ است. بنابراین دانشگاه می‌تواند با شناسایی مسائل صنعت چاپ و تمرکز بر آن‌ها، نیروی‌های انسانی مختلف و عملیاتی تربیت کند.

با این تفاسیر، آیا تقویت مراکز آموزشی و تحقق تفاهمنامه مذکور از سوی دانشگاه صنعتی امیرکبیر می‌تواند معضل نیروی انسانی متخصص در صنعت چاپ را رفع کند؟ پاسخ مدیرعامل چاپ رنگین نقش رازی به این سوال، منفی است. زیرا معتقد است: «برای حل این مسأله اساسی باید به دنبال برطرف کردن علت باشیم نه معلول.»

بیژن گلستانیان در این‌باره به خبرنگار تیتر فرهنگی توضیح داد: در سال‌های گذشته برخی آموزشگاه‌ها و هنرستان‌های چاپ به دلیل کم‌رغبتی افراد و دانش‌آموزان، این رشته‌های تحصیلی حذف یا تعطیل شدند.

به گفته‌ی او؛ هدف جوانان امروز استفاده از مدرک تحصیلی و دانشگاهی برای کسب درآمد مالی است. بنابراین از آنجایی که چاپ، حرفه پولسازی نیست و به لحاظ بدنی، دشواری‌های زیادی را می‌طلبد، کمتر کسی جذب آن گرایش شغلی می‌شود و از آن استقبال می‌کند.


1 نظر
  1. سلام میگه

    بسیار عالی و کاربردی بود

نظر شما درباره این مطلب

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

نظرات ارسال شده بعد از تایید، منتشر خواهند شد.