مارو در شبکه های اجتماعی دنبال کنید
با افشای اختلاس صورت گرفته در مجموعهی دبش، سوال این است که سرنوشت چاپخانه عریض و طویلی و مجهزی که در صنعت چاپ و بستهبندی عرض اندام میکرد، چه میشود؟
به گزارش تیتر فرهنگی: این روزها خبر اختلاس «چاپ دبش» یا گروه کشت و صنعت دبش که رقم آن بین ۳ تا ۳.۳۷۰ میلیارد دلار عنوان میشود، به تیتر یک رسانهها و البته موضوع گپ و گفت هموطنان تبدیل شده است و مسئولان مختلف کشوری؛ از نماینده مجلس گرفته تا مقامات سازمان بازرسی، قوه قضائیه و دولت را به واکنش برانگیخته است.
بنا به اظهارات مقامات، موضوع اختلاس به تخصیص ارز دولتی و ارزان (از سال ۹۸ تا سال جاری) به شرکت مذکور با هدف واردات ماشینآلات و چای مرغوب خارجی است که صرف مقاصدی دیگر شده است. همچنین اطلاعاتی درباره واردات چای بیکیفیت از کشور سوم و یا جازدن چای بیکیفیت داخلی به جای خارجی مطرح شده که هرکدام جای بحث دارد اما یکی از موضوعات قابل توجه در این پرونده، احداث و راهاندازی چاپخانهای تحت عنوان «دبش پک» ظرف یکی دو سال اخیر است؛ اتفاقی که با افشای اختلاس، برای فعالان صنعت چاپ و بستهبندی نیز ایجاد حساسیت میکند.
با این حساب؛ در شرایطی که حتی پلیس راهور بیانیهای مبنی بر توقیف خودروهای متعلق به شرکت چای دبش را صادر کرده (ایسنا)، تکلیف چاپخانهی متعلق به آن که گفته میشد مجهزترین چاپخانهی خاورمیانه است و با سرمایهگذاری بینظیر، به ماشینآلاتی مجهز شده که نمونهی آن در سطح جهان نیز انگشت شمار است؛ چه میشود؟
عرض اندام در نمایشگاه چاپ تهران!
اصلیترین عرض اندام «دبش پک» در انظار عمومی، به بیست و نهمین دوره از نمایشگاه چاپ و بستهبندی تهران برمیگردد؛ رویدادی که در آذرماه سال ۱۴۰۱ برگزار شد و چشم فعالان این صنعت و بازدیدکنندگان را به غرفهی عریض و طویل و تجملاتی آن روشن کرد.
تعدد رفتوآمدها و جنبوجویش مدیران و کارکنان در آن مساحت چندصد متر مربعی، از ورود برندی قدرتمند و رقیبی جدی به صنعت چاپ و بستهبندی کشور خبر داشت؛ تاجایی که یکی از نشریات چاپی (صنعت چاپ) با اشاره به اظهارات مدیرعامل «دبش پک» در حاشیه نمایشگاه، نوشت:
«حرف اساسی او این است که کیفیت بستهبندی و ارائه انواع چای، با استاندارد بالا، آنچنان که مدیریت چای دبش با توجه به بازار هدف خود تعیین کرده بود، با امکانات و شرایط کار چاپخانههای موجود، همیشه رضایتبخش نبود، چه از نظر کیفیت و چه عملیات خاص و حتی از نظر زمان تحویل.
در مواردی هم که حجم سفارش و تیراژ بالا بود، متأسفانه تحویل به موقع جبعهها، به تأخیر میافتاد. چنین اتفاقی، برنامهریزی تولید چای و خطوط تولید و بستهبندی کارخانه را با تنش مواجه میساخت. بنابراین شاید بتوان گفت چای دبش به ناچار به سوی راهاندازی و تکمیل چاپخانه سوق داده شد…»
رقابت ناسالم بر پایهی اختلاس
در کلام مدیرعامل دبش پک، واقعیتی بود که از کمی قبلتر، صدای برخی از فعالان صنعت چاپ را در آورده بود: «این چاپخانه، سهم خیلی بالایی از ظرفیت خود به سفارشات مشتریان دیگر را هدفگذاری کرده است.»
آنها از تاسیس چاپخانه در شرکتی که کار اصلیاش تولید چای است، ناراضی بودند زیرا میدانستند ظرفیت تولید چنان چاپخانهای، به مراتب بیشتر از تولیدات چای دبش است و چاپخانهی مذکور، به زودی به بازار عمومی چاپ وارد میشود و سعی در به چنگ آوردن مشتریان سایر چاپخانهها خواهد داشت.
حالا که پردهی اختلاس برافتاده، گویی داغ فعالان صنعت چاپ تازه شده است! آنها متوجه شدهاند (دستکم بخشی از) بازارشان را به رقیبی باختهاند که با سوءاستفاده از پول بیتالمال سربرآورده و آن همه عرضاندام و فخرفروشی نیز از همانجا آب میخورده!
پارسال دوست؛ امسال …
احمد ابوالحسنی، رئیس اتحادیه چاپخانهداران تهران و البته رئیس نمایشگاه چاپ و بستهبندی تهران یکی از اولین افرادی بود که به اخبار کشف اختلاس و تخلفات مالی چاپ دبش، واکنش نشان داد. هرچند که موضع اصلی او در انتقاد به این اتفاق، بیشتر متوجه حمایت یا پشتیبانی دولت و مشخصا ارشاد (دفتر امور چاپ و نشر) بوده است:
«چرا بودجه هنگفتی که باید برای توسعه صنعت چاپ در اختیار کل صنف قرار گیرد را تنها به یک نفر میدهید؟… تو [ارشاد] متولی صنعت چاپ هستی، اگر در جریان نیستید که واویلا. اگر هم در جریانید چرا میروید بازدید و بهبه و چهچه میکنید؟ آن وقت پدر صنف چاپ دارد درمیآید…
در شرایطی که افراد [فعالان صنعت چاپ] برای دریافت ۱۰۰ تا ۲۰۰ دلار ارز گرفتارند، بروید ببینید ماشینآلات و مواد مصرفی که در گمرگ به اسم دبش خواباندهاند و جلوی آن را گرفتهاند، چقدر است! مگر جز این است که اینها پول بیتالمال است؟»
ماجرای بازدید، توسعه و دوراندیشی!
اشاره ابوالحسنی، به سفر یکروزه یاسر احمدوند، معاون امورفرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و علیاکبر ابراهیمی، مدیرکل دفتر چاپ و نشر وزارت ارشاد به استان البرز در تاریخ ۹ بهمنماه ۱۴۰۱ است که با هدف بازدید از چاپخانههای برتر این استان واقع در شهرک صنعتی اشتهارد و شهرک صنعتی کوثر انجام شد؛ بازدیدهایی که سعید جابری انصاری مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان البرز، ابراهیم کردلو فرماندار استان البرز و حجت الاسلام مسعود داوودی امام جمعه شهرستان اشتهارد نیز در آنها حضور داشتند.
بازخوانی بخشی از اظهارات مدیرعامل دبش پک در این دیدار، بعد از افشای اختلاس چای دبش خالی از لطف نیست:
«این کارخانه بزرگترین مجموعه فرآوری و بستهبندی چای در خاورمیانه و چهبسا در کل جهان است که با آخرین تکنولوژیهای روز در حوزه چای تجهیز شده است…
چاپخانه شرکت چای دبش مجهز به بزرگترین دستگاههای چاپ و بستهبندی جهان همانند هایدلبرگ و من رولند آلمان و COMEXI اسپانیا است.
عدم حضور تکنولوژی روز در صنعت چاپ و بستهبندی از مهمترین مشکلات این حوزه است. به این منظور درصدد هستیم تا با گسترش تجهیز این چاپخانه به زودی شاهد بزرگترین مجموعه چاپی در خاورمیانه باشیم.
مجموعه چای دبش به تحریم اعتقادی ندارد و به همین منظور تمام تلاش خود را برای خرید و تجهیزات نو با کارایی بالا میکنیم و در پی توسعه این مجموعه نیازمند حمایت دولت هستیم.»
معاون امورفرهنگی وزارت ارشاد نیز در ادامه بازدید مذکور، بیان کرد: «دور اندیشی مدیران گروه صنعتی چای دبش برای ورود به این عرصه می تواند الگویی برای علاقمندان به پیشرفت کشور به ویژه برای گسترش چاپخانههای استان البرز باشد.» (در (چاپ و نشر)
تکلیف دبش پک چه میشود؟
با تایید وقوع اختلاس و الزام به پیگیریهای قضایی که به بازداشت شدن مدیران مجموعه نیز انجامیده، شاید سوالی که ذهن اهالی صنعت چاپ را بیشتر مشغول میکند این است: تکلیف دبش پک، کارخانه و ماشینآلاتش چه میشود؟ کارخانهای که مدیرعاملش گفته بود: «در واقع سه کارخانه یکجا در دبشپک متمرکز است. چاپ لفاف رول فلکسو (wide web)، رول فلکسو متوسط (Medium Web) و رول کمعرض (Narrow web).»
بخشی از ماشینآلات «دبش پک» به تایید مدیرعامل این مجموعه:
- ماشین اختصاصی مدیوم وب فلکسو با ۱۱ برج چاپ ساخت آلمان و با قابلیت چندین عملیات تکمیلی (طلاکوب سرد، طلاکوب گرم، دایکات و پوشالبرداری)
- دو دستگاه رول فلکسو ۸ رنگ یکی سالونت و دیگری واتربیس
- سه دستگاه رول کمعرض لیبل با قابلیت چاپ UV و واتربیس با قابلیت چاپ لیبلهای دفترچهای با آپشنهای دایکات روتاری همزمان، اتو رجیستر طولی و عرضی، چاپ سیلک اسکرین روتاری، کلد استامپینگ
- ماشینهای پس از چاپ و عملیات تکمیلی و تبدیلی نظیر:
- دو دستگاه لمینیت
- دایکات تخت
- دایکات روتاری
- برش رول به رول
- ویندویچ
- سه دستگاه چسب معمولی و لاک باتم با سیستم هات ملت و پلاسما با امکان خط بریل و به ابعاد دهانه ۷۰ و ۱۰۰ و ۱۴۰ سانتی متر
- ماشین برش لیزری رول همراه با پرفراژ برای بستهبندیهای انعطافپذیر و دستگاه جعبه چسبانی.